Media

'Goedkoper dan de Albert Heijn'
20110424 - 20 april 2011
Kapper Hans Ensel en de door hem geredde kippen. (Foto: Studio Kastermans)
BUSSUM - Kapperszaken staan bekend om vrolijk gekakel. Maar als dat geluid daadwerkelijk van uit legbatterij geredde kippen komt trekt het toch de aandacht, zoals in de aanloop naar Pasen bij Ensels Kapsalon.
Geen voorbijganger op de Kerkstraat die niet even verbaasd naar binnen kijkt. Twee kloeke hennen scharrelen rustig heen en weer in de etalage. Schijnbaar op het gemak trappen ze hooi in het rond, dat door het gaas heen op een hoopje op de vloer valt. 'Ze zoeken voedsel,' legt kapper Hans Ensel uit. 'De eetbakjes snappen ze nog niet helemaal.'
Geïnspireerd door het aankomende paasfeest kwam Ensel op het idee om de kippen te redden uit de legbatterij. 'Als je daar beelden van ziet...' verzucht hij. 'Die beesten met zijn duizenden op elkaar, stuk voor stuk volgespoten met hormonen. Het is gewoon een fabriek.'
Ensel ging op de bonnefooi naar Barneveld en klopte daar aan bij de eerste legbatterij die hij tegenkwam. 'Volgens mij gebeurt het niet vaak, want ze stonden er wel van te kijken.' Hij kreeg twee hennen mee. 'Voor 5,50 euro per kip. Dat is goedkoper dan bij de Albert Heijn,' lacht hij.
'Ze maken wel een hoop rommel', geeft de kapper toe. 'En nu zijn ze rustig, maar gisteren gingen ze behoorlijk tekeer.' Toch zijn de reacties bijna allemaal positief, vertelt hij. 'Laatst was er één klacht, van een vrouw die het zielig vond dat ze achter glas zitten. Maar ze hebben nu al meer ruimte dan ze ooit hebben gehad.' Na Pasen krijgen de hennen helemaal alle vrijheid, dan schenkt Ensel ze aan een vriend met een boerderij.
Knuppel in het
hoenderhok
'Het is stijlloos', vindt kapper Hans Ensel. Dinsdagochtend kwam hij er bij het binnengaan van zijn zaak achter dat iemand de voorgaande avond een ruit had ingeslagen en even naar binnen is geweest. Een buurman had alles gezien en wees hem op de dader. Die gaf als reden op dat de kippen in de kapperszaak te weinig water zouden krijgen.
De kapper is het daar uiteraard niet mee eens. 'Ik vul hun bakje twee à drie keer per dag bij. De ene keer drinken ze het in één keer leeg, de andere keer staat de bak er de hele dag.' Hij vind de actie belachelijk. 'Natuurlijk, een kip hoort niet in een etalage,' geeft Ensel toe, 'maar kijk waar ze vandaan komen.'
Ensel heeft de politie ingeschakeld en er is proces-verbaal opgemaakt. De kapper verwacht de schade te kunnen verhalen op de dader.